torsdag 9 oktober 2014

Grogrund för missnöjesröstande när lokaljournalistiken dör

Södertörns högskola har kommit med en rapport som visar att antalet journalister på dagstidningar har minskat med 25 procent på tio år. Mer än en tredjedel av alla lokalredaktioner har lagts ner. Dagens Nyheter har halverat sin bevakning utanför storstäderna de senaste tio åren. Även antalet lokalreportar har minskat och och en större andel av bevakningen utgår från centralredaktionen vilket innebär att avståndet till läsarna växer. Vi fick häromdagen veta att GT (som är en del av Expressen) och Kvällsposten sparkar sina kultur- och opinionsredaktörer. Opinionsmaterialet ska från och med ska skrivas av GT-chefredaktören Frida Boisen ”när hon har tid”. Bevakningen blir allt mer storstadscentraliserad, för att inte säga Stockholmscentrerad. Självfallet leder det till en mental bild av att ALLT viktigt som sker, det sker i Stockholm. Det är en dyster och deprimerande utveckling. För att inte säga rent skadlig ur ett demokratiskt perspektiv.
Samtidigt skildrar Aftonbladetskribenten Ronnie Sandahl sin hemstad Falköping i en artikelserie om Sverigedemokraternas frammarsch på landsbygden. ”Politiker skiter i oss på landet” säger Fredrik Gustavsson, 38, en av de 30 procent som röstade på SD i kommunvalet. För honom är rösten en markering mot utarmningen av landsbygden. På julgransbelysningen som kommunen vägrar bekosta, på vägbulorna utanför skolan som nekas och på bristen av vårdplatser inom äldresorgen. Han förstår att folk irriterar sig på att kommunen alltid tycks ha pengar över till nyanlända somalier, men aldrig på ursprungsinvånarna.
Och ja, om landsbygdens problem inte uppmärksammas, då är det inte så konstigt att människor känner sig bortglömda och bortprioriterade. Jag ser inget orsak/verkan-förhållande här. Människor blir inte rasister bara för att deras problem inte uppmärksammas i pressen. Men jag tror att det faktum att den lokala journalistikens resurser blir allt mer åtstramade är särskilt oroväckande i ett land där främlingsfientligheten ökar. Den ger en grogrund för missnöjesröstande, och en chans för Sverigedemokraterna att inta ny mark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar